FESTIVALUL NATIONAL DE MUZICA USOARA PENTRU COPII SI TINERET "MIHAELA RUNCEANU -PENTRU VOI MUGURI NOI" EDITIA A VIII-A SE VA DESFASURA IN PERIOADA 24-26 IUNIE 2019.

Dacă ai talent, rămâne să perseverezi ...

- Nu vreţi să ne oferiţi şi nume?

- Dintre tineri, îi admir pe Elena Cârstea şi pe Laurenţiu Cazan. Amândoi au, zic eu, o manieră personală de interpretare. În plus, această manieră îi avantajează.

- Care sunt premiile pe care vi le amintiţi, de fiecare dată, cu plăcere, cu toate că anii debutului au rămas în urmă?

- Între amintirile mele frumoase se află şi concursul "Steaua litoralului", pentru care m-am pregătit, n-am să uit niciodată, împreună cu prof. Nina Bercaru, care a avut atunci emoţii mai mari decât mine. Începând cu acest concurs, pe care l-am considerat o piatră de încercare, care a fost urmată de altele, am fost animată de dorinţa de a mă depăşi.

- Şi, într-o zi, aţi ajuns o vedetă a muzicii uşoare româneşti  ...

- Îmi place să cred că am izbutit, să comunic publicului o emoţie. Am reuşit, zic eu, să am o manieră personală de interpretare şi să intru pe merit în topuri cu melodiile „De-ar fi să vii”, „Iartă”, „Nu te ascunde”.... Elevilor mei de la Şcoală populară de artă din Bucureşti, unde sunt profesoară, am încercat să le conturez un stil nou, o manierăă modernă de interpretare, iar pe cei care au fost recetivi i-am sprijinit să se afirme. Şi unii chiar s-au afirmat pe scena marelui concurs de la Mamaia.

- Ce îl face pe un interpret să fie mereu tânăr?

- Emoţiile. Dacă trăieşti muzica şi încă mai ai emoţii înainte de a urca pe scenă înseamnă că eşti tânăr şi iubeşti muzica. La glorie nu se ajunge bătând din palme, chiar dacă aplauzele pot fi, la o adică, primul semn că publicul te apreciază.

- Înaite de a pune punct acestui dialog, vă mai adresăm o întrebare: ce trebuie să ştie tinerii interpreţi, aspiranţi la  "povara" gloriei cucerite pe scenă?

- Dacă ai talent rămâne sa perseverezi şi să te perfecţionezi. Cu alte cuvinte trebuie să stăpâneşti arta de a trasmite publicului bucuria de a cânta cu tine, de a fredona măcar un refren ... Să nu uiţi că apari pe scenă şi atunci eşti privit şi ascultat... Trebuie să ai inteligenţă artistică pentru că fără ea poţi cădea în amatorism. Personalitatea unui interpret se câştigă pe scenă, iar concursul de la Mamaia a dovedit, an de an, că oricare interpret ajuns aici, dacă are un repertoriu slujit de un glas potrivit, are succes.

 

Interviu din ziarul "Litoral", din 30 iunie 1988, realizat de Iulian TALIANU - "Dacă ai talent, rămâne să perseverezi ..."